De kracht van verbinding en synergie bij Miedema Bouwmaterialen

MIXpro | MIXonline – 19 juni 2023

Miedema is een familiebedrijf in handen van de derde generatie. In 1917 is het opgericht door de opa van Andries Miedema, de huidige eigenaar. Via verschillende fusies groeide het bedrijf uit tot het huidige samenstel van vijf entiteiten. We spreken Gerda van der Singel onder andere over de samenhang tussen die onderdelen, verduurzaming, automatisering en de kracht van de samenwerking binnen Sakol.

Gerda van der Singel (35) begon ooit bij Miedema met een afstudeeropdracht voor Technische Bedrijfskunde, is er nooit meer weggegaan en is inmiddels algemeen directeur. Van der Singel is verslingerd aan Miedema. Wat vindt ze precies zo leuk aan het bedrijf? “Ik houd van de dynamiek. En dat je met zoveel verschillende typen mensen een relatie kunt onderhouden. Van de hele kleine dagelijkse operationele dingen waar je invloed op uit kunt oefenen tot aan de grote strategische stappen waar je zelf invloed op uit móét oefenen. Ik vind de strategie heel erg leuk, maar wil ook graag het resultaat zien.”

Vijf entiteiten

Over strategie en dynamiek gesproken, legt ze het samenstel van entiteiten uit: “Miedema Bouwmaterialen is de groothandelstak, de bouwmaterialengroothandel die zijn roots heeft in de houthandel. Miedema Houtindustrie is onze houtbewerkings­fabriek die uitgroeide van een ambachtelijke enkelstuks productie­bedrijf naar een houtbewerkingsfabriek die voor 60 tot 70% gevuld is met halffabricaten voor timmerindustrie, prefab-bouwers en straatmeubilair. De andere 30% vullen we met werk voor aannemers waar dat nodig is en met bijzondere projecten vanuit de ambachtelijke skills die we hier nog steeds hebben. We hebben die skills waardoor we bijvoorbeeld ronde kozijnen, togen en korfbogen kunnen maken. En doordat we dat werk hebben, kunnen we ook die skills onderhouden.”

Sakol

Miedema is lid van Sakol en is binnen die groep samen met Witzand en Verdouw een van de voortrekkers van verduurzaming. “Dat werkt goed. Iedereen heeft een stukje kennis en we gunnen het elkaar als iemand het even niet weet en een tijdje wil meeliften. Want op een ander moment lift een ander weer mee. Als het maar in balans is en we allemaal gelijkgestemd zijn. En dat is het geval. Qua verduurzaming weet ik dat je dat alleen samen in de keten kunt oppakken. Als je het alléén doet, ga je eraan. Dan ben je te klein, of te groot of niet wendbaar genoeg. In de samenwerking met allerlei partijen kunnen we het wel aan.”

Hoeven wiel niet uit te vinden

Die samenwerking en gelijkgestemdheid vindt Miedema zoals gezegd binnen Sakol. Oók op het gebied van automatisering. “Als je nieuwe software implementeert, kijkt de automatiseerder met jou naar je processen. Maar nu kijken we met meerdere collega-bedrijven naar al onze processen, leren we van elkaar en worden we er allemaal beter van. We kijken er samen naar en beslissen soms ons proces aan te passen aan de software en soms ook voor maatwerk in software om specifieke processen te kunnen handhaven. Mits ze cruciaal zijn. Dat Business Central heel flexibel is, is extra complicerend. Alles kan, en dan moet je dus zelf je keuzes maken. Daarin leren we van elkaar waardoor we niet allemaal zelf het wiel uit hoeven te vinden. En dat hoeft binnen Sakol gelukkig niet.”

Lees het hele artikel op MIXonline.nl

Sakol B.V.