Wij staan hier nog steeds bekend als ‘Job Pol’

MIXpro | MIXonline – 19 juni 2023

Vijf jaar geleden werden Ronnie Schut (l), Richard van Dijkhuizen (m) en Onno Prins (r) eigenaren van Van de Pol Bouwen en Wonen uit Kootwijkerbroek. En hoewel ze geen familie zijn, houden ze de cultuur van het familiebedrijf graag in ere. Met een platte organisatie en een trouwe klantenkring van kleine en middelgrote aannemers is hun bouwgroothandel weinig conjunctuurgevoelig en financieel ‘bijna saai’ stabiel. We kregen een kijkje in de keuken van dit Sakol-lid.

Als we Onno Prins en Ronnie Schut van Van de Pol spreken, zijn ze nog amper bekomen van hun eigen Bouw Info Dagen. Een driedaags event waar de bouwgroothandel uit Kootwijkerbroek een paar duizend klanten, hun medewerkers en hun gezinnen ontvingen. “Echt geweldig”, zegt Schut. “We organiseren dat iedere vijf jaar. Vanwege corona was het nu zeven jaar geleden, maar de animo was nog steeds enorm. We zien klanten op vrijdag met hun medewerkers en vaak op zaterdag nóg een keer met hun gezin.”

Band met klanten
Tekent die belangstelling de nauwe band die Van de Pol met zijn klanten heeft? “Ik denk het wel”, zegt Schut. “Onze klanten zijn vooral kleine en middelgrote aannemers van hier uit de regio. We werken met de meeste al tientallen jaren samen.” Prins: “Ook aan ons team merk je tijdens de Bouw Info Dagen dat we nog steeds een familiebedrijf zijn, al zijn wij als eigenaren geen familie meer. Iedereen is trots op het bedrijf, niets is te veel en we zijn met zijn allen paraat. Een mooi voorbeeld: we werken hier met 99 collega’s en zij hadden samen besloten geen overuren te schrijven. Terwijl ze echt twee lange dagen hard aan het werk zijn hè. Dus stelden wij voor om het bedrag van die overuren aan een goed doel over te maken. En ook daar was iedereen het metéén mee eens.”

We heten hier ‘Job Pol’
De cultuur van een familiebedrijf heerst bij Van de Pol dus nog steeds. Prins: “Grappig is dat we hier in de volksmond nog steeds ‘Job Pol’ heten, naar de oprichter Job van de Pol die hier zeventig jaar geleden begon met het verkopen van sloophout uit het Westland.”
Sinds 2018 zijn Schut en Prins samen met Richard van Dijkhuizen de drie eigenaren. Schut: “Met zijn drieën zijn we een goed team. Richard en ik zijn allebei commercieel, Onno is financieel en moet ons in het gareel houden.” Na de overname gingen de heren het niet heel anders doen dan ze al deden. “We hadden daarvoor natuurlijk al de dagelijkse leiding, dus veel veranderde er niet. En we wilden vooral het stabiele bedrijf continueren en onze investering terug zien te verdienen.”

Lees verder op mixonline…

Sakol B.V.